Valabilitatea pasaportului de la 5 la 10 ani

Pasapoartele vor fi valabile 10 ANI. Noua lege intră în vigoare de astăzi

De astăzi, valabilitatea paşapoartelor care aparţin persoanelor de peste 18 ani SE DUBLEAZĂ de la 5 la 10 ani. Modificări sunt şi în cazul perioadei de valabilitate a paşapoartelor copiilor şi adolescenţilor.

”Vă aducem la cunoştinţă că, la 20 iulie 2018, vor intra în vigoare modificările aduse Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, una dintre cele mai importante fiind extinderea la 10 ani a termenului de valabilitate a paşaportului simplu electronic, pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani.

Proiectul Legii a fost promovat de Guvernul României, la iniţiativa Ministerului Afacerilor Externe şi a Ministerului Afacerilor Interne şi reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente legislative adoptate în sprijinul comunităţilor de cetăţeni români din străinătate, în domeniul paşapoartelor,” se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Ambasada României din Italia.

Cetăţenii români care au împlinit 18 ani şi îşi depun începând de astăzi actele pentru un paşaport vor avea documentul valabil timp de 10 ani, şi nu 5 ani, aşa cum era până acum.

Pentru copiii cu varste de pana în 12 ani, paşaportul va fi valabil 3 ani, iar pentru tinerii care nu au împlinit 18 ani, paşaportul va expira după 5 ani de la data eliberării.

Legea care astăzi intră în vigoare aduce schimbări importante şi pentru paşaportul temporar. Emiterea unui astfel de paşaport va fi mai restrictivă. Persoanele care vor să obţină  un paşaport temporar trebuie să dovedească nevoia de a se deplasa de urgenţă în străinătate. Sunt acceptate motive care ţin de sănătate, de probleme de familie sau de probleme de serviciu, doar că ele trebuie dovedite cu acte.

Costurile paşapoartelor nu se schimbă, odată cu intrarea în vigoare a noii legi. Preţul unui paşaport temporar este de 96 de lei, iar al unuia electronic de 258 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *